Javascript is uitgeschakeldSchakel Javascript in in uw webbrowser om deze website te kunnen gebruiken.

Taal vlag
Arrow

REPORTER VAN DE BINNENWERELD
Intuïtie als leidraad

De mix van op transcendentie gerichte technieken die Oonk stimuleren in haar werk is typerend voor de Westerse spirituele beweging New Age uit de jaren 70 en 80. Het kernidee van New Age, zo stelt schrijver en curator Mark Pilkington in Frieze No. 185 (maart 2017), is dat de mens de verbinding met het hogere of grotere kwijt is geraakt. Het kunsttijdschrift signaleert een herleving van New Age-kunst.

Oonk beproeft vanaf haar jongvolwassenheid allerlei methodes die haar toegang kunnen bieden tot het creatieve en mystieke - van bio energetica en tantra tot bodyscans, readings en geleide visualisaties. Magie, psychologie, fantasie, inspiratie, concentratie - voor Oonk valt het samen. Zij kiest radicaal voor intuïtie als leidraad.

In de ontwikkeling van haar kunstenaarschap weerspiegelt zich de enorme maatschappelijke verandering die de afgelopen eeuw plaats vond: de radicale emancipatie van het individu ten opzichte van het collectief. En in samenhang daarmee de ontmanteling van het gezag, het einde van de grote verhalen, het politiek verklaren van het persoonlijke, en de psychologisering van de maatschappij, waarbij therapie of ‘healing’ gemeengoed en levensstijl werden.

hoofdstuk3.png
3/5