Voor lessen en workshops www.atelieroonk.nl

Hollands Maandblad

2015
Geregeld exposeer ik mijn tekeningen in het Hollands Maandblad.
Zoals in de eerstkomende uitgave van juni 2015. Het maandelijks tijdschrift voor literatuur en politiek. lees meer.....

Oerkunst Stance Oonk

29-10-2015
Artikel in het Haarlems Dagblad van Jaap Timmers.
Stance Oonk 'Geweldig als de bron open gaat'.
Foto: Paul Vreeker. lees meer.....

Expositie CASTELLVM AQVAE

30-5-2015
Expositie geopend door Sherman de Jesus, filmproducent. Tekeningen en schilderijen in CASTELLVM AQVAE in Bloemendaal.

Expositie Aphrodite in
De Vishal Haarlem

18-2-2012
7 Beeldend kunstenaars geven door hun tekeningen een visie op het bestaan. Verhalend, persoonlijk, vertrouwd, afstandelijk, kwetsbaar, krachtig, groots en meeslepend of klein en intiem. lees meer.....

Poses Stance Oonk in CASTELLVM AQVAE

Artikel Haarlems Dagblad, Jaap Timmers, zaterdag 30-5-2015

Bloemendaal * Getekende mensfiguren van kunstenaar Stance Oonk (1959) doen mythologisch aan. Ze staan in ongemakkelijke, soms ook sensuele houdingen.
Oonk lijkt op zoek naar de oervormen van het leven in rood, zwart en blauw. Werk van haar is te zien in CASTELLVM AQVAE in Bloemendaal. Geen betere omgeving denkbaar om dit werk op je te laten inwerken.
De spreidstand dringt zich op. Op de schildering 'Trust' staat een vrouw die zich veilig voelt in spagaatzit. De tekening 'Dans'oogt als een mensstudie, maar dan een weerloze tegenhanger van de Vitruviusmens. Wat zij tekent moet in één klap goed zijn, zegt Stance Oonk in een gesprek met Renée Borgonjen. "Als je gezegd hebt wat je wilde zeggen, moet je stoppen en het niet mooier willen maken, anders raak je het onherroepelijk kwijt".

Stance Oonk werkt met inkt en houtskool, soms in klein formaat, soms in groot. Ook vervaardigt ze collages en schilderijen. Behalve in oervormen is de kunstenaar geïnteresseerd in dynamiek en energie, die ze soms los maakt van de dragers. De kunstenaar publiceert geregeld in het Hollands Maandblad.